Test: Panasonic DMC-TZ20 - više od fotoaparata

Izaberite željenu stranu:

 1. Početna strana
 2. Mogućnosti
 3. Korišćenje
 4. Kvalitet fotografija i videa
 5. Primeri fotografija
 6. Primeri color opcija
 7. Primeri fotografija - ISO
 8. Video primeri
 9. Rezime

Drugi Panasonic i peti ukupno aparat u novoj sezoni testova na Benchmark sajtu je fotoaparat poseban po mnogim osobinama. Panasonic TZ20 je ne samo fotoaparat, već uređaj za prave elektronske sladokusce. Pored zanimljivih karakteristika uobičajenih za fotoaparate, TZ20 ima ekran osetljiv na dodir i GPS prijemnik. Standardne osobine aparata obogaćene su ručnim modovima, tako da je lista zanimljivih osobina prilično velika. Sigurno da će ovaj Panasonic biti zanimljiv onima koji vole uređaje bogate specifikacije, ali se postavlja pitanje da li je TZ20 dobar za obične fotografske potrebe.


 

Branko Mitić

Test: Panasonic TZ20

 Pun naziv ovog aparata je Panasoniz DMC-TZ20, a na nekim tržištima nosi naziv DMC-ZS10. TZ20 je ove godine predstavljen zajedno sa modelom TZ18 i predstavlja bitan adut Panasonica na tržištu fotoaparata za ovu i sledeću godinu. Tačnu preporučenu maloprodajnu cenu nismo dobili, ali se u prodavnicama kod nas TZ20 može dobiti za već od ~270 Evra, što je, uverićemo se tokom testiranja, veoma zanimljiva cena. Panasonic TZ20 ima CCD senzor rezolucije 14 megapiksela, koji snima video veličine 1920 x 1080. Sa 16x optičkim zumom, 3.0" ekranom osetljivim na dodir, GPS prijemnikom i punim manuelnim modovima ovaj fotoaparat će svojim specifikacijama zainteresovati mnoge.

Specifikacija:

Fotografije: 14 MP (4320 x 3240), JPEG
Video: 1920 x 1080, 50i, 17Mbps, AVCHD
Senzor: 1/2.33 in, CCD, ISO 100 - 1600, High Sensitivity mode
Objektiv: f3.3 - 5.9, 24 - 384m (16x zum), Power O.I.S.
Ekran: 3.0", 460,000 tačaka
Memorija: SD/SDHC/SDXC, 18MB int
104.9 x 57.6 x 33.4 mm, 197g
MP cena: od 270e

 

 

 

 

Sadržaj pakovanja:

- TZ10 fotoaparat
- USB kabl
- baterija (3.6v, 895mAh, 3.3Wh Li-ion)
- punjač
- AV kabl
- traka za zglob
- olovčica (stylus)
- CD
 - uputstvo

Panasonic TZ20 je napravljen od veoma kvalitetne plastike, a ceo aparat je odlično upakovan, sa perfektnom završnom obradom. Panasonic TZ20 je jedan od najkvalitetnijih kompakta koji smo imali prilike da držimo u rukama, a iznenadili smo se što smo sa donje strane videli natpis "Made in Japan", koji se sve ređe viđa. Mada treba znati da dobar deo vrhunskih komponenti za uređaje i dalje stiže iz Japana, pa ako imate uređaj na kome piše "Made in China", a oduševljeni ste (recimo) baterijom ili ekranom, velika je šansa da su upravo te komponente stigle u Kinu iz Japana kako bi se tamo ugradile u uređaj. Pored toga, pojedini uređaji japanskih proizvođača znaju da budu napravljeni u Japanu u prvoj seriji, a da u sledećim serijama stižu iz okolnih zemalja. Takođe, ne znamo koji su izvori prodavnica, pa tako ne možemo da vam garantujemo da će svaki TZ20 biti "Made in Japan" i jednako kvalitetan kao primerak koji smo imali na testu.

 

 

 

 

TZ20 ima odličan okidač, takođe jedan od najboljih koji se mogu videti na kompaktima, veoma mek i precizan. Najveća fizička mana aparata jesu tasteri koji bi morali da budu veći i kvalitetniji i koji delimično kvare fizički utisak. Panasonic TZ20 ima stereo mikrofon, metalni navoj za stativ i HDMI port.

Dužina dijagonale ekrana je 3" ili 7,5cm, a rezolucija 460.000 tačaka. Iako je to manja rezolucija nego na dva prethodno testirana Nikona, ekran je i dalje izuzetno kvalitetan, koji pored dosta dobrog prikaza, može jasno da se vidi i prilikom jakog dnevnog svetla. Ekran posvetljava prikaz kada se koristi u mračnim uslovima, kada osvežavanje prikaza opada, ali u granicama normale. Ekran je osetljiv na dodir, ali o tome na sledećim stranama.

 • Sledeća strana

Galerija slika

 • Test: Panasonic DMC-TZ20 - više od fotoaparata
 • Test: Panasonic DMC-TZ20 - više od fotoaparata
 • Test: Panasonic DMC-TZ20 - više od fotoaparata
 • Test: Panasonic DMC-TZ20 - više od fotoaparata
 • Test: Panasonic DMC-TZ20 - više od fotoaparata
 • Test: Panasonic DMC-TZ20 - više od fotoaparata
 • Test: Panasonic DMC-TZ20 - više od fotoaparata
 • Test: Panasonic DMC-TZ20 - više od fotoaparata
 • Test: Panasonic DMC-TZ20 - više od fotoaparata

Tagovi: 14mp, digitalne kamere - panasonic, full hd, gps, panasonic