Test: Fuji F550EXR

Izaberite željenu stranu:

 1. Početna strana
 2. Specifikacija
 3. Karakteristike
 4. Upotreba
 5. Performanse
 6. ISO primeri, opcije boja i dinamike
 7. Primeri fotografija i videa
 8. Kvalitet fotografija i videa, utisci

Predstavljamo vam Fuji F550EXR, fotoaparat koji će biti interesantan širokom krugu korisnika. Ovaj aparat ima karakteristike koje donedavno nisu mogle da se objedine u tako malom kućištu. Fuji F550EXR nam se čini kao perfektan aparat za putovanja (bilo koje vrste), ali ovaj aparat može da učini i mnogo više od toga. Biće zanimljiv i profesionalcima, ne za profesionalne poslove, ali kao rezervni ili pomoćni fotoaparat. Ni cena mu nije nedostižna, tako da F550EXR svakako treba razmotriti prilikom kupovine…


Branko Mitić

Fuji F550EXR

Fuji F550EXR u relativno malom kućištu poseduje objektiv koji ima čak 15x optički zum. Kućište aparata nije malo kao kod aparata koje danas nazivamo "džepni", ali pre samo nekoliko godina fotoaparate veličine F550EXR smo nazivali džepni (jer zaista bez problema staju u džep). Razlika je u tome što su ti aparati uglavnom imali 3-5x optički zum, dok Fuji F550EXR ima čak 15x optički zum. Istina, Fuji nije jedini koji nudi ovu tzv. klasu kompakt-ultrazumova, ali moramo priznati da F550EXR na prvi pogled deluje izuzetno malo i kvalitetno.Svakako, pojedine stvari su morale da budu umanjene, kao što je svetlosna moć objektiva, ali je tehnologija omogućila da se to u velikoj meri ne oseti tokom rada. Pre svega mislimo na napredak senzora koji je omogućio korišćenje većih ISO vrednosti na realtivno malim senzorima. Fuji F550EXR ima senzora veličine 1/2", što je pristojna veličina za kompakte, ali i dalje značajno manje od DSLR aparata.

Najpoznatija, danas često spominjana, tehnologija za unapređenje senzora je "backside illumination". U slučaju klasičnih senzora, između izvora svetlosti (objektiva) i receptora na senzoru, postojale su određene elektronske komponente koje su odbijale deo svetlosti koja uđe kroz objektiv. Na taj način je senzor dobijao manje svetlosti i morao je da podiže osetljivost (ISO) kako bi održao ekspoziciju. To nije bilo dobro rešenje jer povećanje osetljivosti senzora povećava toplotu senzora, a povećanje toplote senzora znači povećanje šuma na fotografijama."Backside illuminated" senzori ne samo da dobijaju više svetlosti zbog toga što je kompletna elektronika iza receptora, nego su se pokazali bolji i pri višim ISO vrednostima. Fuji F550EXR ima EXR CMOS senzor koji omogućava ISO vrednosti 100 - 3200 i opcije 6400 i 12.800 za nižu rezoluciju fotografija. Niža rezolucija fotografija omogućava i korišćenje dodatne dinamike, a u oba slučaja Fuji pokušava da iskoristi CMOS senzor na pametan način, pre nego što na red dođe intertno procesiranje.

Ovo nisu sve karakteristike Fuji F550EXR aparata, a ističemo da je zaista lepo kako proizvođači standardnih fotoaparata mogu dopadljivošću i inovacijama izuzetno da nas zainteresuju za proizvod, i to u vremenu kada mnogi mobilni telefoni slikaju odlično i kada DSLR aparati nisu ni malo skupi.

 

 • Sledeća strana

Galerija slika

 • Test: Fuji F550EXR
 • Test: Fuji F550EXR
 • Test: Fuji F550EXR
 • Test: Fuji F550EXR
 • Test: Fuji F550EXR
 • Test: Fuji F550EXR
 • Test: Fuji F550EXR
 • Test: Fuji F550EXR
 • Test: Fuji F550EXR
 • Test: Fuji F550EXR
 • Test: Fuji F550EXR
 • Test: Fuji F550EXR

Tagovi: 1080p, 15x zum, 16mp, cmos, digitalne kamere - fuji, fuji, pasm

Ne propustite