Test: WDTV Live

Izaberite željenu stranu:

 1. Početna strana
 2. Utisci u radu i zaključak

Western Digital je brend koji je jedan od prvih ponudio koncept veoma pristupačnih media plejera smeštenih u malu kutiju, na koju ste priključivali eksterni hard disk, a sam uređaj povezivali na vaš HDTV, najčešće HDMI kablom, u svrhu praćenja multimedijalnog materijala. U vreme njegovog pojavljivanja, uređaj pod imenom WDTV je bio ekstremno popularan, prvenstveno zbog svoje niske cene u odnosu na njegove mogućnosti, jer je do tada jedino rešenje bilo sklapanje HTPC mašine, koja je umela da bude dosta skuplja kada se sabere cena svih komponenti potrebnih za njeno kompletiranje. Dragoljub Radovanović

Test: WDTV Live


WDTV Live je naslednik originalnog WDTV modela, koji je dobio preko potrebnu Ethernet podršku, kao i DTS dekoder. Jeftini media plejeri su svakako bili u usponu nakon pojavljivanja originalnog WDTV modela još 2008-e godine, koji je bio pionir u ovoj klasi uređaja, namenjenih da bez previše muke dovedete multimedijalni materijal na vaš HDTV. Pre njegove pojave, niste imali toliko jeftinih opcija praćenja filmova ili slušanja muzike na vašem televizoru. Naravno, postojali su jeftini DVD plejeri, ali sama zamisao narezivanja filma i stalna kupovina praznih medija se nije činila najprivlačnijom, čak i u to vreme. Došli smo do tačke gde je elektronsko skladištenje podataka na hard diskovima postalo dosta jeftinije i primamljivije od korišćenja DVD diskova, koji su već na samom zalasku svog veka. Mnogo je isplativije kupiti hard disk većeg kapaciteta i na njega prebaciti solidnu količinu filmova, odakle ćete lako naći film koji želite da gledate, nego što je traženje nekog filma u vašoj ogromnoj kolekciji diskova, koju ste prikupili tokom godina i koja vam samo bespotrebno zauzima prostor.

Western Digital je imao ovo na umu, kada je izbacio svoj prvi WDTV koji se poprilično brzo primio među populacijom i ubrzo su ljudi počeli da se opraštaju od svojih ogromnih kolekcija diskova i prelazili na čistiju i jeftiniju alternativu u vidu media plejera, na koji je bilo potrebno samo prikačiti eksterni hard disk i uživati u filmovima koji se nalaze na njemu.

Model WDTV Live je otišao još jedan korak dalje, nudeći Ethernet konektivnost, koja vam nudi direktnu vezu sa vašim računarom ili više računara u vašem domu. Od opreme vam je potreban samo ruter, koji ste dobili od svog internet provajdera i Lan kabl dovoljne dužine da dođe do mesta na kome držite vaš WDTV Live model. Nakon tog prostog postupka povezivanja, uređaj se ponaša kao posrednik između vašeg računara, tačnije svih računara koji su povezani na ruter i vašeg televizora. Samim tim, preko daljinskog od uređaja lako pristupate deljenim lokacijama u kojim držite vaše filmove na računaru, tako da su svi oni dostupni i spremni za gledanje uz samo par pritisaka tastera - ne može biti lakše. Pored toga dostupna je i internet konektivnost i servisi koju je prate, ali o tome nešto više o tome ćemo reći u zasebnom delu ovog testa.


Dizajn i konekcije

Dizajn uređaja je prilično jednostavan i elegantan i ne razlikuje se puno od originalnog WDTV modela. Po obliku, WDTV Live je ostao potpuno isti kao njegov prethodnik, ali je promenio boju iz glossy crne varijante u mat sivu, koja je možda bolje rešenje, jer ne ostavlja otiske prstiju na površini, ali ovo je pitanje ukusa i nekome bi možda više odgovaralo da je zadržao svoju glossy crnu plastiku. Inače, uređaj je kutijica pravougaonog oblika sa zaobljenim ivicama, dok je prednja strana uređaja zaobljena pod nešto većim lukom.

Sa prednje strane nalaze se samo dva indikatora smeštena na crnoj plastici koja štrči samo 1mm od ostatka površine, a smeštena je tačno u sredini prednje strane. Na njoj se nalazi indikator trenutnog režima uređaja na levoj strani i indikator priključenosti eksternog USB uređaja na desnoj. Osim toga, levo od ovih indikatora se nalazi prepoznatljivi WD logo. Gornja strana uređaja ne poseduje ništa osim oznaka standarda koje uređaj poseduje, koji su smešteni u donjem desnom uglu. Bočne strane uređaja su svetlo sive boje i na njima je izrezano šest širih linija koje služe kao prirodna ventilacija uređaju, jer ne poseduje ventilatorčić, tako da je potpuno bešuman. Na levoj bočnoj strani nalazi se jedan od ukupno dva USB 2.0 ulaza koje uređaj poseduje.
Sa zadnje strane, gledano sa levo na desno, od konekcija poseduje:

- Naponski ulaz
- USB 2.0 ulaz
- HDMI izlaz
- Optički izlaz
- LAN priključak
- 3.5mm AV izlaz (kabl koji vodi na tri činča)
- 3.5mm Y Pb Pr izlaz (kabl koji vodi na tri činča)

Kablovi koji su pomenuti dolaze u pakovanju sa uređajem, tako da nećete morati da ih kupujete odvojeno. Ono što ćete ipak morati da kupite odvojeno je HDMI kabl, koji nije uključen u pakovanju, kao i Ethernet kabl, ali obično se dobija tri ili četiri komada zajedno sa vašim ruterom, tako da tu neće biti problema. Osim toga u kutiji se nalazi naponski adapter sa izmenjivim prednjim ulazom za Američko i Evropsko tržište, setup poster i CD sa dokumentacijom i semplovima muzike, slike i video klipova.
Daljinski je mali i simpatičan, lepo leži u ruci, a dugmići su mu gumeni, tako da su udobni za pritiskanje. Na njemu se nalaze sve kontrole koje jednom plejeru trebaju, a to su navigacioni dugmići, power i home dugmići, dugmići za kontrolisanje materijala, njegovo premotavanje i slično. Infracrveni emiter u njemu je dosta jak, tako da je prihvatao komande bukvalno kako god smo ga usmerili, takoreći na "odbitak". Daljinski koristi dve AAA baterije, koje dobijate u pakovanju.

 

 


 • Sledeća strana

Galerija slika

 • Test: WDTV Live
 • Test: WDTV Live
 • Test: WDTV Live
 • Test: WDTV Live
 • Test: WDTV Live
 • Test: WDTV Live
 • Test: WDTV Live
 • Test: WDTV Live
 • Test: WDTV Live
 • Test: WDTV Live

Tagovi: hdmi, usb, video plejeri - wd, wdtv, wdtv live

Ne propustite