Test: Sony NWZ-B152F

 

Kupiti klasični mp3 plejer odavno nije aktuelnost, jer su ih uveliko zamenili daleko napredniji modeli. Ipak, njihova prednost može biti cena, ali i upotrebljivost za određenu namenu. Da li ste pokušali da trčite sa iPod touch-om? Nije mnogo praktično, čak i ukoliko imate odgovarajuću sportsku futrolu, jer u trku promena pesme preko touchscreen-a nije najsjajnija stvar. Ima još prednosti tu, ali sve zavisi od toga šta želite od vašeg plejera. Nama se na testu našao Sony NWZ-B152F model koji je praktično jedan od najjeftinijih mp3 plejera koji dolaze iz ove kompanije. On je klasičan mp3 plejer u formi USB sticka i pomalo deluje kao artifakt iz davne 2001-2002. godine. Inače, pripada B seriji Sony plejera koja je ujedno i najpristupačnija.
Nebojša Todorović

Sony NWZ-B152F

NWZ-B152F stiže u maloj kutiji u kojoj se nalaze slušalice (klasične bubice), uputstvo i sam plejer. Ništa više osim toga nije ni moglo da stane u tu kutijicu. Sam uređaj je dopadljivog dizajna, izveden je kao USB fleš kome se konektor krije ispod kapice. Prva zamerka nam je to što poklopac nije povezan sa ostatkom plejera, pa uvek postoji mogućnost od gubljenja iste.
 Ekran je vrlo malih dimenzija i može da prikaže tri reda teksta u menijima. Ekran je LED tipa sa prikazom dve boje – crne i bele, a pozadinsko osvetljenje je belo. U praksi, ekran je dosta skučen i nije u stanju da prikaže ime pesme u celini ukoliko je iole duže. Za kontrolu imate svojevrstan “jog-dial”, koji je kružnog oblika, što čini promenu pesama čak i pri nekoj aktivnosti (sportskoj npr.) vrlo intuitivno. U centru ovog tastera se nalazi Play/Pause, a oko njega se nalazi krug osvetljen sa tri LE diode. One pri paljenju određenog moda svetle u ritmu muzike, ali i prilikom veze sa računarom služe kao indikator rada. Na prednjoj strani su prisutni tasteri za ulazak u meni i “zap” taster koji čini da plejer vrti nasumično određene sekvence iz pesama, a mi nismo našli ovu mogućnost korisnom.


Osim toga tu su i tasteri na bočnoj strani za regulaciju intenziteta zvuka, “bass boost” funkcije, rec/stop taster i prekidač za zaključavanje tastera od neželjenog pritiska (hold). Ulaz za slušalice je klasičan 3,5mm audio džek, a bubice koje dolaze uz ovaj plejer su prilično dobre, sa malo izraženijim niskim tonovima i veoma su glasne. Nažalost sam izlaz plejera je malo slabiji u odnosu na recimo američku verziju iPod touch-a. Razlog leži u činjenici da evropski modeli imaju ograničenu maksimalnu snagu na izlazu, radi zaštite sluha. Nismo uspeli da nađemo rešenje, ali ukoliko niste navikli da vam plejer bude uvek pojačan “do daske” ovo neće predstavljati problem.
 


Za skladištenje muzike na raspolaganju imate 2GB prostora, što je s obzirom na cenu premalo po našem mišljenju. Iako postoje i modeli sa više od 2GB, oni su ujedno i skuplji i cenom zalaze u rang ozbiljnijih plejera, pa smatramo da nisu previše isplativi. Od dodatnih funkcija ovaj plejer ima i FM radio sa kog može snimati materijal u mp3 formatu, ali će kvalitet biti direktno zavisan od prijema. Takođe, putem integrisanog mikrofona ovaj plejer možete koristiti kao diktafon, što može u određenim sitaucijama biti jako korisno.
 


Kada se sve sabere, ovo je prilično dobar plejer specifične namene, koji je dobar kao pomoćni uređaj pored dobrog multimedijalnog telefona ili nekog kvalitetnijeg media plejera. Za trčanje može da se kupi i skin od silikona koji ga štiti od znoja i klizanja iz ruke, a košta oko 1000 dinara. Mogućnost pravljenja “custom” ekvilajzera je odlična stvar kao i činjenica da integrisana baterija traje oko 20 sati reprodukcije muzike.Prednosti:
- mali i lagan
- dobra reprodukcija zvuka
- custom ekvilajzeri


Mane:
- Cena
- Mali ekran
- Mali kapacitet memorije 

Tagovi: audio, mp3, muzicki plejeri - sony, nwz, nwz-b152f, sony, sony nwz-b152f

Ne propustite