Test: D-Link Boxee Box

Izaberite željenu stranu:

 1. Početna strana
 2. Boxee Box
 3. Utisci i zaključak

U poplavi raznih multimedijalnih plejera i pametnih televizora, postalo je neophodno na neki način se i razlikovati da se ne bi izgubili u moru konkurentnih proizvoda. Boxee Box je svakako uspeo u tome i predstavlja fuziju jedinstvenog hardvera i softvera koja već na prvi pogled budi interesovanje. Dvojezgarni Atom procesor u kombinaciji sa hardverskim dekodiranjem video sadržaja garantuje besprekornu reprodukciju praktično svakog multimedijalnog formata koji trenutno postoji, a mogućnost proširenja softvera garantuje da će tako ostati i u doglednoj budućnosti. Univerzalan multimedijalni plejer koji ima ugrađenu podršku za sve aktuelne formate i koji podržava i hardversko ubrzavanje dekodiranja na Windows i Linux platformi. Kako sve radi u praksi?

Bojan Dančuo

D-Link Boxee Box

Na početku se mora nešto reći o softverskom delu Boxee Box-a, koji je svakako zaintrigirao mnoge od kada se pojavio. Boxee je freeware Home Theater PC softver koji je dizajniran za korišćenje uz TV uređaj sa interfejsom adekvatno prilagođenim takvoj nameni. Može se besplatno skinuti sa www.boxee.tv sajta i instalirati na Windows, Mac i Linux sisteme na kojima se izvršava kao fullscreen aplikacija i pretvara ih u media centar.
 


Naravno, od takve platforme je vrlo lako napraviti uređaj koji će biti specijalizovani multimedijalni plejer, a pored D-Link Boxee Box-a, koji je prvi posvećeni hardverski Boxee uređaj, u planu je i IOmega uređaj, kao i serija televizora sa ugrađenim Boxee softverom. Boxee je još uvek u fazi intenzivnog razvoja i posle prve javne alfa verzije koja se pojavila 16. juna 2008. godine i prve bete iz 7. januara 2010. godine, Boxee Box je prvi uređaj koji je početkom ove godine dobio verziju veću od v1.0.
 


U srži, Boxee je univerzalan multimedijalni plejer koji ima ugrađenu podršku za sve aktuelne formate i koji podržava i hardversko ubrzavanje dekodiranja na Windows i Linux platformi. Multimedijalnom sadržaju može da pristupi na lokalnim diskovima, DVD uređajima, USB fleševima ili preko mreže sa share-ovanih foldera ili sa UPnP servera. Uz pomoć plugin-ova, Boxee podržava razne servise kao što su Apple filmski trejleri, download titlova, pristup velikim video streaming sistemima kao što su Netflix i VUDU, kao i raznim popularnim Internet kanalima kao što su YouTube, Last.fm, TED itd. Interesantno je to što Boxee može bez problema da prikaže Adobe Flash sadržaj sa YouTube-a, kao i Silverlight sadržaj sa Netflix-a putem posebne binarne biblioteke zatvorenog koda koja je izdvojena od ostatka sistema, pa omogućava reprodukciju običnog i DRM zaštićenog materijala uz potpunu kontrolu iz Boxee interfejsa. Boxee je takođe sadržao BitTorrent klijent koji je izbačen u najnovijim verzijama, na šta su korisnici odgovorili sa velikim negodovanjem.
 


Boxee prati i trendove socijalnog umrežavanja, pa imate mogućnost da definišete prijatelje koji isto koriste Boxee, vidite šta su oni preporučili za gledanje, kao i da ocenjujete i komentarišete. Ako preporučeni film od strane vašeg prijatelja nije raspoloživ za gledanje u celosti, Boxee će vam automatski ponuditi da pogledate trejler. Osim interne Boxee mreže, podržani su i Facebook, Twitter i Tumbler, pa recimo možete videti koje YouTube klipove su vaši prijatelji sa Facebook-a preporučili i pogledati ih.
 


Jedan od najvrednijih segmenata celog Boxee iskustva je moćan Library sistem. Boxee će pošto mu definišete izvorne foldere za multimedijalne fajlove kreirati biblioteke za filmove, muziku i serije. Za filmove i serije, ako su fajlovi imenovani tako da Boxee može da ih prepozna, automatski će biti povučeni podaci sa IMDB-a pa ćete u spisku imati odmah i sliku filmskog omota sa osnovnim sinopsisom. Za serije postoji i automatsko sortiranje po sezonama, dok se za muziku podaci izvlače iz ID tagova.
 


Kroz sistem aplikacija, Boxee praktično može neograničeno da dodaje nove sadržaje. Sistem distribucije sadržaja sa naplatom je takođe regulisan, pa korisnici koji imaju Netflix ili neki sličan nalog mogu da ga iskoriste u okviru Boxee-a. Problem je jedino što naša zemlja uglavnom nema mogućnost pristupa ni jednom od tih premium servisa, tako da je u našim uslovima korisnost celog tog sistema u ovom momentu nepostojeća.
 


Boxee-jem je osim putem standardnih kontrolera moguće upravljati i preko mobilnog telefona i Wi-Fi mreže, pa trenutno postoji zvanična iPhone aplikacija, dok su nezavisni razvojni timovi napravili aplikacije za Android i webOS sisteme.
 


Sve u svemu, Boxee softver je zaista jako dobro osmišljeno i zaokruženo rešenje za kućni multimedijalni centar u dnevnoj sobi. Dobar sistem za katalogizaciju filmova i serija, kao i odlična podrška za sve multimedijalne formate dovešće u iskušenje čak i korisnike koji već koriste računar u te svrhe da iskoriste Boxee kao interfejs. Pogledaćemo sada kako izgleda realizacije Boxee sistema kao konkretnog uređaja u D-Link izvedbi.

 • Sledeća strana

Galerija slika

 • Test: D-Link Boxee Box
 • Test: D-Link Boxee Box
 • Test: D-Link Boxee Box
 • Test: D-Link Boxee Box
 • Test: D-Link Boxee Box
 • Test: D-Link Boxee Box
 • Test: D-Link Boxee Box
 • Test: D-Link Boxee Box
 • Test: D-Link Boxee Box
 • Test: D-Link Boxee Box

Tagovi: boxee, boxee box, multimedijalni plejeri - d-link

Ne propustite

Trenutno nema sadržaja.